Over Project Nehemia

Project Nehemia is opgezet door Dirk en Martha de Ridder. Samen met hun 3 kinderen zijn zij 21 dec 2015 naar Uganda geëmigreerd. In 2008 tijdens een conferentie kregen wij beiden tijdens een tijd van ‘Praise and Worship’ een visioen. We keken elkaar aan en wisten God roept ons. In beide visioenen waren Afrikaanse kinderen en vrijwel direct was Uganda in beeld. Het heeft uiteindelijk bijna 8 jaar geduurd voordat we klaar waren om de grote stap te maken. In die 8 jaar mochten we groeien in onder andere afhankelijk te worden van God. In augustus 2015 wisten we zeker dat we ons huis moesten gaan leeg ruimen en onze koffers konden gaan pakken. Ook gingen we op zoek naar een team dat ons vertegenwoordigen zou in Nederland. De Thuis Front Commissie.

Een naam voor ons project ontstond na dat Martha vroeg in de morgen in gebed was en vroeg aan God: “Hoe moeten we eigenlijk heten?”. Nehemia kwam in haar hoofd. Nehemia betekent: ‘Jahweh troost’,  Nehemia in de Bijbel zag de nood van zijn volk, en werd de leider in het herbouwen van de muren in Jeruzalem. Ondanks alle tegenslagen die hij ondervond wist hij staande te blijven in geloof. Troosten en Bouwen dat zijn precies onze sleutelwoorden. Martha deelde dit met Dirk en we geloofden beiden dat ons project ‘Project Nehemia’ zou gaan heten.

We mochten weer opnieuw ontdekken hoe trouw God is. Na opnieuw een beproeving van ons geloof, werd op de valreep ons huis verkocht. En zo verlieten we ons vaderland, niet wetend wat Uganda ons precies zou brengen. We hadden onze visioenen en we hadden wat contacten in Uganda. Bovenal wisten we dat God ons de weg zou gaan wijzen.

Het eerste halfjaar hebben we samengewerkt met ‘Hearts Vision’, een organisatie wat zich inzet voor straatkinderen. Zo hebben we ook meer mogen ontdekken van de cultuur in Uganda. We merkten dat dit prachtige werk niet de visie was wat God voor ons in petto had. God liet ons de nood zien van vaderloze gezinnen, weduwen en wezen. Door het bezoeken van deze gezinnen, weduwen en wezen ontdekten we dat dit na aan ons hart ligt. We mogen deze gezinnen, weduwen en wezen hoop en troost brengen. Ons doel is zelfredzaamheid.

Na ruim 3 jaar in Uganda gewoond te hebben, zijn Dirk en Martha met hun 3 kinderen, in Februari 2019 terug gekomen, om weer in Nederland te gaan wonen. Dit was geen makkelijk besluit, maar wel een goed besluit. Ook hierin mochten we Gods leiding ervaren. De projecten in Uganda gaan door, de projecten sturen we aan vanuit Nederland.

God riep ons in november 2021 om naar Hongarije te gaan en het Evangelie daar te delen. We zijn in gehoorzaamheid gegaan en hebben opnieuw alles achtergelaten. Zoals de reis naar Uganda, is dit opnieuw een reis waarin we van te voren nog niet weten waar en wat we exact gaan doen. Wel weten we dat God opnieuw met ons mee gaat en Hij de God van wonderen is. Hij zal onze weg banen en voorzien in alles wat we nodig hebben.